مصر حدود ۹۰ درصد از خوراک دام، عمدتاً ذرت و سویا، را برای تأمین تقاضای بازار داخلی وارد میکند. با این حال دکتر محسن شکری دبیر شورای تحقیقات منابع حیوانی در آکادمی تحقیقات و فناوری علمی، اخیراً در یک رویداد صنعتی اظهار داشت که این کشور میتواند از ۶۵ میلیون تن پسماند بالقوه قابل استفاده در سال برای پر کردن این خلأ بهرهبرداری کند..
این حجم پسماند شامل ۵۰ میلیون تن ضایعات کشاورزی متنوع و حدود ۱۵ میلیون تن ضایعات کارخانههای تولید مواد غذایی میشود. وی اظهار داشت که بخشی از این مقدار میتواند فرآوری شده و برای تغذیه دام، طیور و آبزیان مورد استفاده قرار گیرد.
بازیافت ضایعات میوه و سبزیجات
دکتر محمد الشافعی، عضو هیئت مدیره اتاق صنایع غذایی، در این رویداد اعلام کرد که کمپانی های فراوری مصری، میان سایر گزینهها، به دنبال بررسی راهکارهای مختلف برای به حداکثر رساندن پتانسیل بازیافت ضایعات میوه و سبزیجات هستند. به گفته وی، این اقدام همچنین میتواند نیاز به خوراک دام وارداتی را کاهش دهد.
برنامهای برای جمعآوری ضایعات میوه و سبزیجات از خردهفروشان و تبدیل آن به خوراک دام، در چارچوب برنامه توسعه اقتصاد ملی “چشمانداز مصر ۲۰۳۰” گنجانده شده است. با این حال، تاکنون اقدام عملی برای ایجاد ظرفیتهای فرآوری انجام نشده است.
توسعه تولیدات سویا در مصر
در پایان سال ۲۰۲۴، دولت مصر برنامههایی را برای تسهیل فرآیند ثبت محصولات جدید خوراک دام اعلام کرد که میتواند راه را برای ورود مواد اولیۀ خوراک جدید به کارخانههای تولید خوراک دام هموار کند.
از ابتدای سال ۲۰۲۵، مقامات صنعت خوراک دام مصر نسبت به افزایش قیمت خوراک دام در سال جاری ابراز نگرانی کردهاند که دلیل اصلی آن خشکسالی در برزیل، یکی از بزرگترین تأمینکنندگان مصر می باشد.
علاوه بر بازیافت ضایعات غذایی، مقامات محلی امیدهای خود را به احیای تولید سویا برای مقابله با این بحران گره زدهاند. در مصر، کشت سویا طی ۴ دهه گذشته به طور پیوسته کاهش یافته است – از ۶۲ هزار هکتار در سال ۱۹۸۳ به تنها ۱۴ هزار هکتار در سال ۲۰۲۱ رسیده است.
با این حال بر اساس پیش بینی وزارت کشاورزی، سطح زیر کشت سویا باید روند رشد پیوسته داشته باشد و در چند سال آینده به ۵۰۰ هزار هکتار برسد. مقامات همچنین انتظار بهبودهایی در متوسط عملکرد سویای این کشور را دارند.